Gratis software er god software

Der findes masser af god, gratis freeware og open source software på markedet, og den prisbevidste computerbruger behøver ikke at gå på kompromis med kvaliteten. For ingen penge kan man få software, som til forveksling ligner den, der koster både tre- og fire-cifrede beløb i butikkerne. Vi giver vores bud på de bedste af slagsen.

Produktivitet, lyd og billed

Hvorfor betale en formue for licenser, når man på adskillige områder faktisk kan få udmærkede alternativer, som er ganske gratis, kan man spørge. Vi har kigget på, hvad der findes af open source- eller freeware-perler på markedet lige nu, og både kontoristen, mediedesigneren og kodenørden har mulighed for få opfyldt behovene uden at skulle betale en eneste krone.

Produktivitet
Man skal have befundet sig på en anden planet i det sidste års tid for at have undgået at høre om OpenOffice.org, open source-pendanten til Microsofts Office-suite. OpenOffice.org er en videreudvikling af Suns StarOffice. Programmerne minder i al væsentlighed om Microsofts pakke, og den vigtige kompatibilitet med Microsofts formater kan programpakken også levere.

I sandhedens tjeneste skal det dog siges, at pakken indeholder et par dunkle punkter, som det så ofte er tilfældet med 1.0-versioner, men der kan vel ikke gå lang tid før en version 1.1 er færdiggjort. OpenOffice.org findes til Windows og Linux, men endnu ikke til Macintosh' egen brugerflade Aqua. Derimod findes der en version til OS 10 med X-windows grafiksystemet.

For at få en dansk ordbog til programmet under Windows skal man benytte programmet http://www.ooodocs.org/dictinstall/" TARGET="_blank">DictInstall, som finder, downloader og installerer ordbøgerne, og forklarer, hvordan dansk stavekontrol slås til. Og det er ganske nemt.

Lyd og billed
GIMP er et open source billedbehandlingsprogram, der kan stort set alt det, de store, dyre pakker fra Adobe, Corel og Macromedia kan: Understøttelse af lag, masser af værktøjer, understøttelse af Photoshops filformat, effekter, kanaler, og indeholder ligefrem sit eget programmeringssprog.

GIMP findes til Linux, visse Unix'er og Windows. Windows-versionen er en hurtigt portering, som benytter det look, man finder i Unix-verdenen. Den seneste version 1.2.4 er dog tættere på Windows-udseendet end tidligere, men brugerfladen kan stadig kræve en del tilvænning for Windows-brugernes vedkommende.

Til lydproduktion udgiver tyske Steinberg, kendt for deres Cubase sequencer og harddisk-recorder, en gratis http://www.steinberg.net/en/ct/support/downloads/freeware/index.php
" TARGET="_blank">light-version, som både kan optage MIDI og audio-spor. Den findes både til Windows og Macintosh.

Linux-folket må enten væbne sig med tålmodighed, eller prøve en næsten-beta-version af lydprogrammet Rosegarden-4, som vil være en open source sequencer og harddisk-recorder i professionel kvalitet.

Web, sikkerhed og udvikling

Websnedkeri
Hvis man skal snedkerere websider og ikke har lyst til at stifte nærmere bekendtskab med HTML, koden bag websiderne, så har open source-browseren Mozilla et indbygget webredigeringsværktøj som hedder Composer. Composer er ikke så avanceret som proffernes Dreamweaver eller GoLive, men det er faktisk glimrende til husbehov.

For de kodekloge findes det glimrende danske koderedigeringsværkøj WebWriter, som har fået adskillige priser og udmærkelser. Det er gratis for private at anvende.

Sikkerhed
Tidligere har vi her på PC World Online skrevet om firewallen Tiny Personal Firewll, som er en glimrende en af slagsen, men den er desværre ikke længere gratis.

Men sådan en kan Sygate til gengæld levere. http://soho.sygate.com/free/default.php#spf" TARGET="_blank">Sygate Personal Firewall 5.0 er gratis og bygger på kernen i Sygate Personal Firewall Pro, som har fået udmærkelser af PC World Onlines amerikanske søstermagasin. Personal Firewall er gratis for private, og programmet er ganske nemt at installere og konfigurere.

Vi har tidligere skrevet om forskellige gratis antivirusprogrammer, men sandheden er, at der er stor forskel på disse programmers kvalitet. Her er man bedst tjent med at følge markedet, og så må man trække pengene op af lommen.

Her skal det nævnes, at nogle antivirusprodukter til virksomheder kommer i sampak med gratis klienter til hjemmecomputere, så man kan prøve at spørge sin IT-afdeling, om det skulle være tilfældet.

Udvikling
Vi slutter af i den nørdede afdeling. Inden for softwareudvikling koster udviklingsprogrammerne ofte 10.000 til 40.000 kroner, men man kan faktisk få glimrende programmer, helt gratis.

Eclipse er IBM's open source IDE til Java, og ganske snart også til C og C++. Eclipse er et glimrende udviklingsværktøj med funktionalitet som refactoring, og den kompilerer tjept. Der er ikke mange skabeloner eller wizards, heller ingen GUI-hjælp, men mange plug-ins er under udvikling.

Hvad Eclipse mangler af smart tilbehør, det har Java-IDE'et Sun ONE Studio 4.1 CE til gengæld. Programmet med det lidt besværlige navn er Suns gratis udgave af open source IDE'et NetBeans. Windows-versionen af Sun ONE Studio er hverken specielt hurtigt eller stabilt, men til gengæld er der masser af skabeloner, guides, et GUI-byggeværktøj og en indbygget webserver til webudvikling.

Et andet udmærket, men dog ikke voldsomt avanceret IDE, er Dev-C++, et C/C++ værktøj som bygger på GNU-organisationens compiler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere